skip to Main Content
+30-6944453971 info [a] selidamou.gr

Πως να επιταχύνετέ την wordpress ιστοσελιδα σας

Πριν ξεκινήσουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση, τι πρέπει να κάνετε για τη σελίδα σας ώστε να είναι γρήγορη, θα πρέπει να απαντήσουμε σε κάποιες ερωτήσεις.

Γιατί η ταχύτητα της ιστοσελίδας είναι σημαντική

 

 

Όλος ο κόσμος μέσα από ένα κινητό

Φορητές συσκευές όπως τα tablet και τα κινητά γίνονται ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να περιηγηθείς στο internet. Καθημερινές συνήθειες όπως το surfing, το email, τα social media γίνονται πλέον μέσα από κινητές συσκευές, αφήνοντας τον υπολογιστή για πιο πολύπλοκα πράγματα. Σύμφωνα με την Gartner ως το 2018, περισσότεροι από το 50% των χρηστών θα περιηγούνται μέσα από κινητές συσκευές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ταχύτητα να είναι ολοένα και πιο σημαντική.

 

Οι χρήστες σας απλά δεν έχουν την υπομονή

Σχεδόν οι μισοί χρήστες του internet περιμένουν μία σελίδα να φορτώσει λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα. Οι περισσότεροι νιώθουν λίγο ανυπόμονοι στα 3 δευτερόλεπτα και κάπου στα 5 βλέπουμε ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών να εγκαταλείπουν μία σελίδα.

Η ταχύτητα μιας ιστοσελίδας είναι ακόμα πιο σημαντική για τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Σύμφωνα με την εταιρία kissmetrics αν ένα eshop βγάζει 100.000 την ημέρα, μία αργοπορία ενός δευτερολέπτου μπορεί να στοιχίσει 2,5 εκατομμύρια στις ετήσιες πωλήσεις.

 

 

Το Google περιλαμβάνει την ταχύτητα μιας ιστοσελίδας στον αλγόριθμο του

Από το 2010 η Google μετράει την ταχύτητα ως ένα σημαντικό παράγοντα στην ποιότητα της ιστοσελίδας. Οι ιστοσελίδες που φορτώνουν πιο γρήγορα, είναι πιο πάνω στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητα πρέπει να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες όταν εφαρμόζετε τεχνικές SEO. Το Google έχει δικό του εργαλείο για να κάνει έλεγχο στην ταχύτητα της ιστοσελίδας σας. Μπορείτε να το βρείτε χρησιμοποιώντας το PageSpeed Insights.

 

 

Εκτιμώντας την ταχύτητα στην ιστοσελίδα σας

 

Πόσος χρόνος χρειάζεται για το πρώτο byte

Αυτό είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο server για να αρχίσει να προβάλει την ιστοσελίδα σας. Αν ο χρόνος απόκρισης είναι πάνω από 200 milliseconds, τότε ίσως υπάρχει πρόβλημα στο setup του server , έχει χαμηλά resources ή έχει πολλά άτομα. Ακόμα και προβλήματα με τα θέματα ή τα plugin μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την ταχύτητα, οπότε δεν είναι πάντα πρόβλημα από τον server.

 

Τι είναι το caching?

Το caching είναι η διαδικασία που τα στατικά στοιχεία, όπως το HTML, οι εικόνες, κώδικας javascript, css κ.α. αποθηκεύονται σε ένα χώρο πιο εύκολα προσβάσιμο, όπως η μνήμη του υπολογιστή. Όταν αυτά τα αρχεία ζητηθούν, ο server τα φορτώνει πιο γρήγορα. Όταν ζητηθούν τα αρχεία από έναν δεύτερο χρήστη, φορτώνει πάλι τα αρχεία από το cache με αποτέλεσμα να έχει γρηγορότερη απόκριση.

 

Τι είναι το minifying

To minifying είναι η διαδικασία ελαχιστοποίησης αρχείων javsacript και css. Μπορούν να μπουν πολλά αρχεία σε ένα, όποτε αντί να χρειάζονται να ανοιχτούν 16 αρχεία, ο server ανοίγει μόνο ένα. Αυτό ελαχιστοποιεί την διεργασία του server και μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα. (Το minifying γίνεται με τα αρχεία javascript αλλα και τα CSS).

 

speed

Πως να αυξήσετε την ταχύτητα στην ιστοσελίδα σας

 

Η φιλοξενία

Η επιλογή ενός server για την φιλοξενία της σελίδας σας είναι μία από τις κυριότερες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Υπάρχει το shared hosting που κυμαίνεται σε χαμηλές τιμές και είναι για μικρής κυκλοφορίας ιστοσελίδες, αλλά και το dedicated για υψηλότερες απαιτήσεις. Μπορείτε να δείτε τα πακέτα που προσφέρουμε στο παρακάτω link. Πακέτα φιλοξενίας

Η σημασία ενός premium template

Το θέμα που θα χρησιμοποιήσετε είναι η ραχοκοκκαλιά της ιστοσελίδας σας. Οπότε η επιλογή του σωστού θέματος είναι σημαντικό για την χρηστικότητα αλλά και την ταχύτητα της ιστοσελίδας. Ουσιαστικά ο τρόπος που έχει γραφτεί ο κώδικας της ιστοσελίδας κάνει την διαφορά.

Όσο αφορά τα plugins

Πρέπει να θεωρείτε ότι όσο λιγότερα τόσο καλύτερα. Ο λόγος είναι απλός, κάθε παραπάνω plugin, θέλει παραπάνω μνήμη, χώρο και ακόμα πιο σημαντικό θεωρείται μια έξτρα πιθανότητα για έναν hacker να μπει στην ιστοσελίδα σας. Τα plugin που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι από γνωστές εταιρίες και αυθεντικά.

Αν δεν χρησιμοποιείτε κάποιο plugin διαγράψτε το. Μπορείτε να δείτε την μνήμη που χρησιμοποιούν τα plugin σας με το P3 plugin.

Χρησιμοποιείστε ένα CDN

Με το CDN τα στατικά αρχεία σας αποθηκεύονται σε server σε όλο τον κόσμο. Όταν ένας χρήστης συνδέεται στην ιστοσελίδα σας, τα αρχεία αυτά φορτώνουν από τον κοντινότερο σε αυτόν προορισμό. Με τη χρήση ενός CDN μπορείτε να αυξήσετε την ταχύτητα σε μεγάλο βαθμό. Μια καλή επιλογή είναι το MaxCDN.

Χρησιμοποιήστε ένα plugin για caching

Το caching μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας δραστικά. Αποθηκεύει τα στατικά αρχεία σας, ώστε να τα δίνει γρηγορότερα όταν αυτά ζητηθούν. Ένα πολύ καλό plugin για αυτό είναι το W3 Total Cache. Με αυτό το plugin μπορείτε συγχρόνως να κάνετε και minifying. Θα σας συμβούλευα να έχετε την βάση σας ένα backup πριν ασχοληθείτε με οποιοδήποτε plugin για το cache.

Βελτιστοποίηση της βάσης δεδομένων

Πρώτα από όλα κάνουμε backup!
Εφόσον η βάση είναι η ψυχή της ιστοσελίδας μας, θα πρέπει να την ελαφρύνουμε όσο μπορούμε. Αυτό μπορεί να γίνει με τον εύκολο (plugin) ή το δύσκολο τρόπο αν έχετε κάποιες γνώσεις (phpadmin).
Δύο plugin που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι το wp-optimize ή το better delete revision.

Βελτιστοποίηση των εικόνων σας

Καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να ελαττώσετε το μέγεθος από τις εικόνες σας πριν τις ανεβάσετε στην σελίδα σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το Adobe Photoshop ή κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που δεν έχετε κάποιο photo editing πρόγραμμα, ένα πολύ καλό, online και δωρεάν πρόγραμμα που προτείνω είναι το Pixlr Express. Αν οι εικόνες έχουν μόνο γραφικά, προτείνω να τις μετατρέψετε σε .jpg και αν υπάρχει και κείμενο πάνω στην εικόνα σε .png.
Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα να κάνετε μια βελτιστοποίηση στις εικόνες που έχετε ήδη ανεβάσει ή να γίνεται αυτόματα όταν ανεβαίνει η φωτογραφία. Ένα τέτοιο Plugin είναι το wp Smush.

Απενεργοποιήστε το Hot Linking

Το Hot Linking είναι η διαδικασία όταν οι εικόνες σας χρησιμοποιούνται και φορτώνονται από τον δικό σας web server, από μια άλλη σελίδα!
Όχι απλά κλέβουν την εικόνα σας, αλλά κλέβουν και τα resources του web server σας. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αλλάξετε το .htaccess αρχείο σας.
(Συνιστάτε να έχετε backup από το αρχείο πριν το αλλάξετε!)

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www.)?your-domain.com/.*$ [NC]
RewriteRule .(gif|jpe?g|png)$ - [F]

Ημερομηνία λήξης στα στατικά στοιχεία

Τα στατικά στοιχεία της σελίδας αποθηκεύονται στο cache. Είναι καλή τεχνική να βάλουμε μια ημερομηνία λήξης, που μετρά το χρόνο πριν το στοιχείο χρειαστεί να ξανά πάει στην μνήμη cache. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αλλάξετε το .htaccess αρχείο σας.
(Συνιστάτε να έχετε backup από το αρχείο πριν το αλλάξετε!)

ExpiresActive On
ExpiresByType image/gif A604800
ExpiresByType image/png A604800
ExpiresByType image/jpg A604800
ExpiresByType image/jpeg A604800

Lazyload για τις εικόνες

Το Lazyload είναι όταν η σελίδα φορτώνει μόνο τις εικόνες που βλέπει ο χρήστης. Οι υπόλοιπες εικόνες φορτώνονται καθώς ο χρήστης κατεβαίνει προς τα κάτω στην σελίδα. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με ένα από τα δύο ακόλουθα plugin.
jQuery Image Lazy Load
BJ Lazy Load

 

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας τεχνικές βελτιστοποίησης.

 

Back To Top
×Close search
Search